среда, 19 ноября 2014 г.

ВИД НА РУЇНУ



8.)
                                                                          ВИД НА РУЇНУ
 

               Хоч смійтеся, хоч плачте, хоч стійте, хоч падайте, але нема на то ради: Україна, і Сполучені Штати виникли саме завдяки сепаратизму. Перемога сепараторів щороку святкується  пафосно, і називається  -- «День Незалежності». «Всякому городу  нрав і права» -- усміхається класик.
               Боротьба тієї чи іншої держави з сепаратизмом – природній вияв інстинкту самозбереження. В ідеалі  цей  інстинкт має юридичне обґрунтування, а от етика тут абсолютно ні до чого. Чи можна вважати дії Російської Федерації, спрямовані на впокорення її бунтівного чеченського регіону, аморальними? Так. Чи можна вважати ці дії незаконними? Ні. Аби опиратися на правила, достатньо їх не порушувати.Напередодні згаданих  кампаній  Росія не зазнала ніяких держпереворотів, і  було б геть недоречно дорікати Єльцину самозванством.
               Як належало повестися новоспеченому українському урядові  в ситуації, коли про закони краще помовчати? Поступитися. Безумовно, поступитися  областям, невдоволеним революцією. Еге ж, федералізація, друга державна мова… У крайньому разі, якби світ зійшовся клином на місцевих референдумах, – найадекватнішим рішенням стала би згода на їх спільне проведення … Не любите торгуватися? Чому ж під час «Майдану» вас не хвилювала закономірна перспектива таких торгів?
                  Україна програла Крим, озвучивши намір поставити його на коліна,  програла Донбас із першим пострілом своєї армії. «АТО» -- суцільний воєнний злочин, і перша літера в абревіатурі  – зайва. Поміж іншим, інформація для роздумів: Гітлер не посмів бомбардувати німецькі міста, захоплені  противником.
                  «Карателі» -- не евфемізм із образливим забарвленням, а функціональне призначення  українських солдатів, дислокованих на лінії фронту.
                   Іноземні найманці. Більшою чи меншою кількістю, вони задіяні у всіх громадянських війнах. Хіба не воювали у Чечні представники УНА-УНСО?
                   Гнівні таврувальники «П’ятої колони»! Вівці у вовчих шкурах! Чи не підкажете: почім нині героїн для героїв? «Це просто – роз’яснював Герман Герінг науку мілітаризації населення суддям на Нюрнберзькому процесі. -- Потрібно лише сказати, що ворог  готується напасти, і затулити рот пацифістам, оголосивши, що вони не люблять батьківщину й кидають її в біді»…
                    Хто б сумнівався, друже Орвел: «Усю воєнну пропаганду, всі крики, брехню і ненависть, вивергають люди, які на цю війну не підуть»…  Ми переживаємо епоху  найцинічнішої, найвідвертішої підлості. Мені дуже хочеться забігти вперед і говорити про неї як про минуле. Знаю, згадувати теж буде важко: багато хто з моїх знайомих  залишився у цій епосі назавжди…


Осінь-2014

2 комментария: